Acomiadament. Les famílies acollidores van acomiadar amb emoció els fillets sahrauís a l’Aeroport, abans d’agafar l’avió de tornada a casa - Javier

TW
0

Ahir capvespre, a l'Aeroport de Menorca hi havia cares de tristor i llàgrimes. Moltes llàgrimes. I és que era el dia en que s'acabava una nova edició del programa Vacances en Pau, que des del 2 de juliol ha permès que cinc fillets i quatre filletes sahrauís hagin pogut gaudir d'un estiu diferent, allunyats dels campaments de refugiats i de les altes temperatures pròpies del desert.

L'Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí de Menorca i les famílies que els darrers dos mesos han acollit els fillets sahrauís, van viure ahir una jornada molt emotiva. Especialment dur va ser per a les famílies que acomiadaven als fillets de dotze anys, ja que aquest ha estat el darrer any en que han pogut participar en aquest programa, destinat a infants d'entre 8 i 12 anys.

Des de l'associació, Carmen Torrent explicava que "han estat dos mesos molt positius, com cada any". En aquesta ocasió "hi ha hagut quatre fillets nous, i també famílies acollidores noves", les quals han contribuït a que, tot plegat, hagi proporcionat "experiències molt positives".

Això mateix afirmen Laila i Jnaza, de 12 anys, Salma de 10 i Jadyuni de 9 anys. Elles asseguren que s'ho han passat molt bé durant la seva estada a l'Illa, un fet que es pot comprovar veient la seves cares de felicitat. Encara que les dues majors, Jnaza i Laila, saben que aquesta és la darrera vegada que vindran, i que deixaran pas a altres fillets més petits.

Revisions mèdiques
Aprofitant l'estada a Menorca, els nou fillets "han passat diverses revisions mèdiques, per als ulls, que pateixen molt pel tema de l'arena, i també del sistema respiratori. Hi ha anys que es sotmet a algun fillet a alguna operació, però aquesta vegada no hi ha hagut cap cas en que hagi fet falta". I és que les estades de Vacances en Pau, a part de servir com a reivindicació per a l'autodeterminació del Sàhara Occidental, s'aprofiten per millorar el benestar d'aquests infants, que gaudeixen aquí d'una atenció sanitària de la que no disposen als campaments, on la situació és molt precària. Així, passen revisions mèdiques generals i reben els tractaments que siguin precisos.

Les Vacances en Pau 2013 ha duit a Menorca aquests nou fillets, els quals, junt amb els que han estat a la resta de l'arxipèlag balear, han format part d'un grup de 95 infants. Una xifra que s'ha vist minvada perquè "el pressupost s'ha reduït a la meitat, i dels vint-i-sis fillets que vam arribar a rebre, aquest estiu només n'han pogut venir nou", lamentava Torrent, qui reconeixia que "hi ha famílies que s'han quedat sense fillet, i hi ha hagut disgustos".

Els fillets van marxar el capvespre cap a Palma, on s'havien de retrobar amb la resta d'integrants de l'expedició que ha estat a Balears. I des d'allà, junts, van volar anit en direcció a Tindouf.