TW
0
Molinos Es Castell

Si tot surt com preveu l'Ajuntament, abans de les properes festes de Sant Jaume, Es Castell experimentarà un canvi estètic a l'entrada del poble, gràcies a les feines que s'estan fent per recuperar els dos molins que hi ha al marge dret de la carretera.

La legislatura passada, el Consistori va comprar el solar on hi ha el Molí de Santa Creu, i el gener passat, l'actual equip de govern va fer el mateix amb els terrenys on hi ha el Molí des Camí Vell de Maó. L'objectiu és clar. Recuperar aquests béns etnològics per guanyar un atractiu i possibilitats per al municipi.

Molí des Camí Vell de Maó

Les feines s'han iniciat ja per recuperar aquest edifici a l'entrada del poble. Les previsions apunten que en dues o tres setmanes podria estar acabada la rehabilitació de la torre, i després hi mancarà fer la base on s'hi asseurà el capell que coronarà la construcció, on s'hi col·locaran posteriorment les aspes del molí. Així, el batle des Castell, Lluís Camps, espera que les feines puguin estar enllestides entre finals d'aquest any i principis del que ve.

Per aconseguir-ho, i tenint en compte que són temps complicats per fer inversions, l'Ajuntament ha fet una crida a entitats i empreses, per obtenir ajuts per tirar endavant el projecte. «Estem contents perquè hem trobat empreses i voluntaris que han considerat oportú contribuir-hi», expressava Camps.

Així, han estat set les empreses o persones que col·laboren en la rehabilitació exterior, entre elles SEVIP, Comercial Fuentes i José María Vizcaíno, que hi participen amb aportacions econòmiques o en materials, com les finestres o altres.

Després, el Consell aportarà 25.000 euros per a la següent fase, i encara faltarà aconseguir 21.000 euros més, que l'Ajuntament espera obtenir a través d'altres col·laboradors. Quan el projecte estigui acabat, a la parcel·la de 7.500 metres quadrats s'hi habilitarà una zona d'esbarjo amb bancs, perquè les famílies gaudeixin l'espai.

L'altre projecte que està en marxa és també un exemple de col·laboració ciutadana. Tots els dilluns i els dimecres, entre 12 i 18 voluntaris es troben per ajudar en la recuperació del molí. A hores d'ara ja s'ha fet molta feina en l'entorn, aixecant parets seques i netejant l'espai, i properament es recuperarà una cisterna.

Després serà el moment de tornar a aixecar un molí de vuit metres que algun dia es va enderrocar. «L'objectiu és tenir el molí abans de Sant Jaume», reitera Camps, qui també col·labora en les feines de recuperació amb l'idea de donar un impuls més al poble.