Captadors. La seva funció és informar per tal de captar nous socis - Gemma Andreu

TW
0

Encara no fa un any que Projecte Home de Balears va iniciar una campanya de captació de socis a Menorca, i a hores d'ara té ja 330 associats. Una dada que «ha superat les expectatives» i que omple de satisfacció els responsables del centre que té l'entitat a Maó, que veuen com cada més es sumen una trentena de persones a la labor que realitzen.

Actualment són tres els captadors de socis que Projecte Home té a Menorca. Es desplacen a tots els pobles per explicar la labor que fa l'associació, i acumulen unes trenta altes cada mes.


Què fan?

Com explica la responsable de la delegació menorquina de Projecte Home, Vanesa Gomila, durant tot 2012 van realitzar fins a 143 atencions i 78 persones van ser ateses per primera vegada. Però no només això. L'any passat es van aconseguir 4 altes terapèutiques.

A Menorca hi ha una unitat de diagnòstic que s'encarrega d'avaluar cada cas. Normalment són les famílies les primeres en dirigir-se a Projecte Home quan detecten que les drogues han entrat a casa.

L'associació distingeix entre programes per a adults i per a joves de fins a 23 anys. El principal és el Programa Horabaixa, un tractament ambulatori adreçat a consumidors de cocaïna que encara no han perdut el suport familiar, econòmic o laboral. La teràpia és un procés que es fa conjuntament amb les famílies, l'autèntic estaló dels afectats.

Si l'addicció ja ha desestructurat la vida del consumidor, Projecte Home posa a l'abast la possibilitat de seguir un tractament residencial a Mallorca, on és fonamental el primer mes, anomenat de contenció. És el Programa Base, que pot durar un any i que en la seva darrera etapa contempla un procés de reinserció ja a casa i seguint el tractament de forma ambulatòria. Precisament, entre els passats 29 i 31 d'octubre tres persones ja han rebut l'alta.


Prevenció i investigació

Però Projecte Home Menorca no es conforma per ser la única entitat pública que ataca la drogoadicció amb tractaments. L'entitat dedica també esforços a la prevenció, oferint els tallers del programa Rompecabezas, així com altres activitats i xerrades, tant als centres educatius com a qualsevol associació o entitat interessada. També hi ha el Programa A Tiempo, perquè pares amb fills adolescents puguin posar remei al consum de substàncies. A més, Projecte Home també afavoreix la reinserció social i laboral. En aquests moments, tres persones treballen a la brigada forestal que hi ha al Parc Natural de S'Albufera des Grau.

Tota la labor que dels membres de Projecte Home és el resultat de la formació continua que segueixen tant els professionals com els voluntaris, incorporant noves tècniques.