TW
0


Avui fa 80 anys que s'inaugurava el "Grupo escolar Primo de Rivera", actualment C.P. Sa Graduada. L'obertura d'aquesta escola va constituir una important innovació didàctica i organitzativa per a la ciutat de Maó. Fins llavors existien les "escoles unitàries"; les classes s'impartien en qualsevol lloc: antics hospitals, antics convents, cases particulars. El batle, Antoni Victory, va tenir clar que s'havia de superar aquesta etapa construint escoles graduades on l'alumnat es dividia en "graus" homogenis amb un professor. Les gestions van ser tan fructíferes que fins i tot es va aconseguir que el rei Alfons XIII en persona vingués a posar la primera pedra de l'escola. El projecte fou encarregat a l'arquitecte Francesc Femenias, que dissenyà un edifici molt digne.

L'entusiasme que hi posà el batle Victory, contrasta amb el desinterès mostrat pels darrers equips municipals i la Conselleria d'Educació del Govern Balear. Un edifici de 80 anys requereix de la realització periòdica d'obres, per mantenir-lo en bon estat i per actualitzar-lo a l'evolució de les necessitats escolars. És trist dir que les darreres obres, que van ser molt limitades, es van realitzar ja fa vint anys i que l'equip directiu del centre està decebut perquè ha estat demanant de forma infructuosa la necessitat d'escometre una reforma de consideració: l'edifici està molt envellit, no té ascensor ni gimnàs; caldria renovar les instal·lacions i fer un pla d'emergències.

L'Ajuntament de Maó, en comptes d'exigir a la Conselleria d'Educació la reforma de l'escola va decidir traslladar els alumnes a un centre que s'ha pensat construir a la via de Ronda. La decisió de traslladar Sa Graduada va ser arbitraria i presa de forma unilateral, sense debat ni participació de les famílies ni de la societat civil, part de la qual s'ha manifestat en contra amb 5.000 signatures.

Segons la majoria dels pares de Sa Graduada i molts d'altres col·lectius que ens donen suport, el trasllat no defensa els interessos generals, ja que:

– Perjudica la majoria de les famílies del barri, perquè les priva d'un centre escolar públic de proximitat, obligant-les en el futur a realitzar els desplaçaments al nou centre en vehicle o mitjançant llargs recorreguts a peu.

– No representa una solució al problema de la massificació escolar a Maó, ja que la Conselleria d'Educació i Cultura pretén eliminar Sa Graduada com a escola de primària una volta construït el nou centre escolar. Només el funcionament d'ambdós centres, l'actual i el nou, ajudaran a pal·liar les necessitats actuals d'una escolarització digna a la ciutat.

– La negativa a executar una reforma del centre impedeix combatre el deteriorament de l'edifici i suposa un greu incompliment de la normativa sobre seguretat, la qual cosa no només ocasiona problemes sinó que també representa un risc per a la integritat física del personal docent i de l'alumnat.

Les gestions realitzades per part de pares, associacions, partits, sindicats i entitats amb la finalitat de fer reconsiderar als polítics aquesta decisió, han estat, fins el dia d'avui, absolutament infructuoses. Per aquest motiu s'ha presentat una queixa davant del Defensor del Poble en contra de la decisió de traslladar l'única escola pública del centre de Maó als afores de la ciutat, perquè aquesta institució estudiï l'assumpte, sol·liciti a les autoritats competents la corresponent informació, i si considera que s'ha produït arbitrarietat o desviació de poder per part d'aquestes o no s'han respectat els procediments legals en la presa de decisions, insti als responsables la revocació de la decisió de traslladar el centre escolar Sa Graduada.

Voldríem que la presentació d'aquesta petició al Defensor del Poble servís per fer reflexionar l'equip de Govern de l'Ajuntament de Maó i la Conselleria d'Educació del Govern Balear sobre les seves obligacions envers la comunitat educativa i el poble de Maó i perquè consideressin de manera realista els perjudicis que la seva decisió pot causar als habitants de Maó.

La setmana passada vam rebre una notificació de l'oficina del Defensor del Poble en que se'ns comunicava que la queixa ha iniciat la seva tramitació. Ara cal esperar que es resolgui en els pròxims mesos.

Seguiu-nos a Facebook a "Salvem Sa Graduada i recuperem el centre de Maó".