TW
0

He llegit que Ciutadella posa en marxa la creació d'un nou Pla General per al municipi. Ja fa 7 i 8 anys, les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT) i el Pla Territorial Insular (PTI) obligaven els ajuntaments a adequar els seus planejaments generals a la nova normativa, i els donaven un termini de temps que ja s'ha sobrepassat de llarg.

Lleis aprovades posteriorment, tant de rang estatal com autonòmic, transposicions de directives europees, etc., han deixat encara més obsolets els nostres instruments d'ordenació territorial i urbanístics. Fins avui, únicament el municipi d'Alaior ha pogut complir aquelles exigències. El de Ciutadella, pel que llegim, comença ara aquest llarg recorregut fins l'aprovació definitiva d'un nou PGOU.

He llegit, en paraules de Pilar Carbonero, que es donen un termini de tres anys per a complir amb totes les etapes del procediment. He de lloar l'optimisme polític de na Pilar, que és necessari quan es posen en marxa processos tan complexos. Potser ara, amb en Ramon Orfila, la Comissió Balear de Medi Ambient, principal condicionant del tempus en la tramitació, sigui més àgil i no faci tan la guitza als Ajuntaments com ha fet fins ara.

Esper que la primavera de 2013 vegem un titular de premsa que digui: El Consell Insular de Menorca ha aprovat el nou PGOU de Ciutadella. El 2013! I qui serà viu, el 2013? Qui serà viu, políticament, vull dir. Ja que esper que tots tinguem bona salut per molts d'anys. És raonable iniciar la tramitació d'un nou PGOU a un any de les eleccions?

Pot distorsionar que el debat per l'aprovació inicial del PGOU coincidesqui amb la campanya electoral de 2011? És possible que l'actual majoria política a Ciutadella no sigui la mateixa després del maig de 2011? Què passarà amb un Pla General aprovat inicialment si no es renova la majoria? I que passaria si ni tan sols estés aprovat inicialment? Es tramitarà també la modificació dels catàlegs de protecció i dels plans especials? Que succeirà si el juliol de 2011 s'ha de començar de bell nou?

Tot això ho dic després de l'experiència de la tramitació del nou Pla General d'Alaior, que ha durat quasi cinc anys. La veritat és que esper que no sigui tan complicada com aquesta, que no s'aprovi una llei nova a meitat de tramitació que obligui a començar de zero. En tot cas, el que sembla més raonable és que els diferents partits diguin quin seria el seu model de ciutat en els programes electorals respectius i que la majoria que sorgís legitimada de les eleccions de 2011 completés tot el procés en un mateix mandat.