TW
0

Durant aquests últims mesos en què la crisi ha afectat una bona part de la població (negocis tancats, més gent a l'atur...) Mestral també ha notat alguns canvis.

En primer lloc, es perceb un canvi en el perfil de les persones que participen en el tallers de formació prelaboral. Abans de la crisi, la majoria eren persones amb un entorn familiar desestructurat, amb manca d'hàbits socials i laborals, en situacions molt precàries... En canvi, ara s'han incorporat participants amb una major experiència laboral i que es troben en atur de llarga durada.

En segon lloc, pel que fa a les donacions de materials, aquestes han disminuït en quantitat i qualitat. A l'època de bonança econòmica, tant la gent particular com les empreses de Menorca (hotels, apartaments, locals comercials...) canviaven molt sovint els seu mobiliari, la roba, etc. I per tant, els materials que els nostres clients podien trobar als tallers de botiga de Mestral eren més i de major qualitat. Ara, les coses han canviat.

Per suplir aquesta mancança hem destinat més esforços als tallers que no depenen únicament de donacions: el taller d'electrodomèstics de Mestral Maó i el taller de fusteria de Mestral Ciutadella. En el primer, s'intenta donar una nova oportunitat als electrodomèstics espatllats que la gent canvia, aquells que, malgrat la crisi, s'han de renovar quan deixen de funcionar, ja que s'han convertit en objectes "imprescindibles" a les nostres llars. En el segon cas, al taller de fusteria de Ciutadella es restaura i s'elabora mobiliari emprant com a matèria primera llenya provinent de mobles donats.

En referència a la clientela de Mestral, cal a dir que als inicis del projecte majoritàriament eren persones amb baixos recursos econòmics. En canvi actualment no hi ha un perfil definit: són persones amb diferents nivells econòmics, edats, països d'origen... Cada vegada més, Mestral té una clientela fidel sensibilitzada envers els objectius del projecte: lluitar contra l'exclusió social i laboral de col·lectius desfavorits a través de la recuperació i reutilització de materials fora d'ús.

Des de Mestral volem agrair a les persones que fan possible que aquest projecte segueixi endavant, malgrat la crisi, amb les seves donacions i compres.