TW
0

La cosa la tenim així. El nostro espia s'ha declarat en vacances i no pensa fer un brot fins que s'acabi la calor. Na Franciska, la seva secretària, l'ha plantat perquè ara es pensa dedicar a la política, i se n'ha anat a Santiago a demanar a l'apòstol que hi hagi consens amb un cap de llista que ja se li ha autoproclamat. N'hi ha que corren.
De tal manera que, durant unes setmanes, hauré de ser jo qui ompli aquest espai. Encara que me fa cosa. I com que ahir me va picar un bòrn, vull començar per exposar aquesta qüestió. Qui deu ser el culpable que cada any hi hagi més bòrns a la mar?

No es pensin que és un tema menor, aquest. La proliferació de bòrns a les nostres costes podria acabar amb el turisme de sol i platja i desencadenar una crisi encara més grossa que la del todo incluido. Ni els camps de golf ho resoldrien! I a la vegada, podria provocar una fal·lera incontrolada de construcció de piscines, amb la conseqüència que s'acabarien d'assecar els pous. Ja no faria falta regar en hores de sol.

Però encara hi ha més. Quan arriba la fresca i toca buidar les piscines, el desgraciat aqüífer de l'illa podria acabar convertit en un suquerell més espès que el xicolati, entre els nitrats i el pixum acumulat de tot l'estiu i de tantes procedències internacionals.

El misteri és que el sector en principi més perjudicat per la proliferació de bòrns, el turístic, fa com si no se n'entemés del problema. No piula. I en canvi, esteim acostumats a sentir-lo cridar quan no li retiren l'alga de les platges, que mesquineta, ni pica ni bufoga a ningú i que, si la deixassin, dissimularia la presència de bòrns.
Però encara sorprèn més que no ralli del tema l'oposició política, i mira que n'arriba a fer de declaracions a falta de feina. Que deu ser que dels bòrns no en tenen la culpa ni en Marc i na Toní? Costa de creure. Perquè, que jo sapi, fins ara els han atribuït totes les desgràcies, inclosa la crisi financera mundial.

Tampoc no he sentit a dir que els culpables siguin els ecologistes, tant de mal com fan en tots els camps de l'economia insular. Si sense ells açò podria ser Benidorm i Marina d'Or juntes, i tindríem autopista! Però es veu que els bòrns tampoc són de la seva responsabilitat.

Encara hi hauria la possibilitat que la culpa fos d'aquests eixelebrats que defensen els drets de l'idioma propi. Si van ser capaços de suprimir l'antiga "h" d'un nom de ciutat, qui mos diu que no es dediquen també a criar bòrns? Però aquest disbarat no s'ha atrevit a dir-lo ni na Rosa Díaz, de tal manera que deu ser que no.
En canvi, la gent que investiga, i que per tant allò que diu no té cap interès, pensa que si hi ha tants de bòrns és per culpa de l'escalfament i de la pèrdua de biodiversitat marina. En els darrers 60 anys, el Mediterrani hauria perdut el 90 per cent de la seva vida. Els bòrns ja no tenen qui se'ls mengi i si és així, el turisme de platja té un mal futur.
A Menorca ho podem constatar. Als anys 40 van matar el darrer vell marí i jo ja fa estona que no veig tortugues per la mar, si no és surant mortes. I cap autoritat no sembla disposada a aturar l'extinció de la tonyina, a mans de la pesca industrial incontrolada. Tot per poder menjar sushi.

Així és que tenir les platges sense bòrns duria una feinada i mos obligaria a pensar en el futur: frenar l'excés d'embarcacions turístiques, prohibir la pesca a l'engròs, evitar els plàstics a la mar, impedir els abocaments tòxics, provocar un debat internacional...
Uf! Més val continuar discutint de quin turista volem, que si un bòrn el pica, ja es gratarà.