TW
0

Entre els mesos de juny a setembre, els menorquins gaudim de les tradicionals festes de cada poble. Festes sens dubte en què el protagonista és el cavall; caixers i cavalls amb el "jaleo", són el plat fort i centre de les festes. El "jaleo", és el referent de les nostres festes d'estiu. Per tant, no podem concebre una festa de cap poble sense el tradicional "jaleo", sense l'espectacle dels cavalls, la festa no seria festa. I, vist així, me pregunto... és reconeguda la importància dels cavalls a la nostra festa? Els ajuntaments a l'hora d'aprovar els pressupostos de festes ho tenen en compte? Me sembla que no!

Enguany he volgut anar abans de la festa, a veure com ferraven un cavall, descobrint el temps que hi dediquen els seus propietaris, la cura que en tenen i els costos que implica el manteniment durant un any. Tenir un cavall és un gust com un altre i tots sabem que els gustos costen diners. Mantenir un cavall durant l'any, pot costar entre 2.500, 3.000 € o més. Alimentació, veterinari, ferradures... ferrar el cavall amb ferradures de ferro costa 50 € amb ferradures de goma que són les que porten per les festes 120 €, són xifres aproximades que he replegat... Dins la programació de les festes hi ha uns pressupostos dedicats a la majoria d'activitats, com per exemple la banda de música, grups musicals, focs d'artifici, decoració i, il·luminació dels carrers etc. Però segueixo insistint... i, els cavalls, els autèntics protagonistes de les festes, i els caixers, que hi dediquen tot un any per tenir-los ben preparats i treure'ls a la qualcada i el "jaleo" ben estrinxolats i lluents, quin lloc ocupen dins aquests pressuposts? El pressupost que tenen aquets és mesquí, ni arriba per unes ferradures noves, per ferrar el cavall per sortir a les festes que hauria de ser el mínim.

Personalment pens que es valora poc la feina dedicació i gust, que els caixers que tenen cavalls, hi dediquen - feina inclosa el mateix dia de la festa -, i per això me semblaria just equilibrar un poc els pressupostos a favor d'ells per tenir almanco les ferradures de franc. Si els cavalls i caixers són els protagonistes de les festes, se'ls hi hauria de demostrar. Potser quan sortim de la crisi...

Sigui com sigui, esper puguem gaudir per molts anys del protagonisme dels cavalls, i ens trobem un any més amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, al Pla de la Parròquia amb un animat i brillant "jaleo".

¡Bones Festes de la Mare de Déu de Gràcia per a tothom!