TW
0

Hi ha gent que encara no s'ha entemut de l'arribada de les noves tecnologies i de les possibilitats que ofereixen a la informació més horitzontal, vull dir aquella que no va del poder als ciutadans sinó que s'escampa entre els ciutadans sense que el poder la pugui aturar.

El problema és que si aquesta gent que no se n'ha entemut són els que comanden, ho tenen magre, mesquinets. Hi ho tenim encara més magre noltros , si qui mos ha d'organitzar la vida són personatges tancats en el passat. "Ho és, de mac!", solíem dir quan jo era al·lot.

Menorca ha patit històricament un problema d'aïllament informatiu. Les notícies que genera l'illa, difícilment aconseguien travessar el mar, de tal manera que "a s'altra banda" no s'entemien de bonibé res del que succeïa a ca nostra. Tret de les infreqüents notícies aquelles que tant agraden a una determinada premsa, vull dir qualque assassinat amb molta sang.

Però açò avui ha canviat i si qualcú té la voluntat d'escampar notícies de l'illa, és mal de fer aturar-lo. En té prou amb un compte de Twitter i una certa perseverança. Així és que els governants locals han de saber que, allò que fan, se sap a fora de l'illa i que pot arribar a generar estats d'opinió. I alerta, perquè poden ser molt desagradables per a ells. Si no és que tenen, i Déu me'n guard de pensar-ho, instint autodestructiu.

Està molt bé açò d'anar a cercar turistes a Rússia, fins i tot encara que fos obligada una aturada al Rasputin en record de les velles tradicions. Però hi ha consciència del nombre de turistes que venen de Madrid, del País Basc i de Catalunya? Solament els catalans ja representen el 25 per cent del turisme que arriba a Menorca. I tenc entès que són dels que més culegen, ara un restaurant, ara una botiga... Aquests són els turistes que més freqüenten el petit comerç i que més poc fermats estan a la polsera del tot inclòs.
I potser el turisme estranger arribi ben encaminat per les promocions turístiques que presenten un territori idíl·lic, vull dir aquell que presenten els promotors. Però el turisme espanyol té altres fonts d'informació i sobretot, ja s'ha fet des de fa anys una imatge de Menorca: que és una illa preservada dels disbarats urbanístics i medioambientals, a diferència de les altres Balears.

No em negareu que els han de xocar, a tota aquesta gent les notícies que ja es comencen a publicar a la premsa peninsular. Notícies sobre aquests 200.000 metres cúbics de fangs contaminats que es volen abocar a la costa de l'illa. Uep! O notícies sobre l'enigmàtica modificació de les normes urbanístiques d'un territori que fins ara semblava protegit. O notícies sobre el mega port projectat dins el port de Fornells, per convertir-lo en un altre indret vulgar com tots els que l'especulació ha construït al Mediterrani. O, l'estrella de la pel·lícula, la carretera de les rotondes d'or (a dos nivells) perquè patim un tràfic que cap humà no podria resistir, si no és que vingués de fora de Menorca.

Són notícies que marquen, que creen imatge, no hi ha dubte. I que els governats de l'illa són prou espavilats per anar subministrant amb una constància que meravella. Estan aconseguint promocionar Menorca de franc, sí senyor! I amb una imatge nova, que no té res a veure amb la tradicional, una imatge a mig camí entre els emirats àrabs i del tercer món en general.

Si en comptes de tenir tantes idees, com també aquesta altra que vaig llegir ahir, de fer un "vestit a mida" per al comerç urbà, ara que ja se l'han carregat amb l'autorització de grans superfícies a betzef. O l'altra també d'ahir de traslladar la realització de tots els projectes d'obra pública a Palma (ai, Déu meu!). Si en comptes de tenir tantes idees, se centrassin en resoldre el problema gros de l'economia de l'illa, que és la falta de comunicacions amb l'exterior, potser tot aniria d'una altra manera.

Però no hem de ser tan exigents i hem de reconèixer el mèrit: al pas que van els nostros governants, prest s'escamparà per tota la Península la llegenda de l'illa dels bàrbars destroiers. Els tuitters i els facebooks ja fan tanta feina que cremen. I tot de franc!