TW

Ara que l'illa està plena de gent forastera a qui hem d'aveciar perquè mos trobi simpàtics i agraïts, i torni l'any vinent; i que a pesar de tant de GPS i de cotxo ostentós, mos atura pel carrer -a cada passa- per demanar-nos direccions de platges i de restaurants, és el moment de fer promoció de futur.

El Consell, a qui no li arriben els doblers per mantenir un simple certamen poètic però que encara n'hi queden per il·luminar talaiots, hauria d'aprofitar l'ocasió per explicar als turistes les magnífiques rotondes a doble nivell que començarà a construir el mes de setembre. En els 9 o 10 miserables quilòmetres de carretera que hi ha entre Maó -que ara també es torna a dir Mahón- i la vila d'Alaior en pensa fer les 4 primeres, d'aquestes rotondes -sí-. «Si mateix, són moltes» pensarien el pobres turistes despitats si la informació del Consell fos esquemàtica. Per açò convé que faci una bona explicació, amb cartells ben grossos a la carretera, just allà on es farà cada rotonda, il·luminats com si fossin talaiots. I que reparteixi prospectes als automobilistes, a tot color, explicant l'altíssima sinistralitat que pensa eliminar i les llargues coes de cotxos que ara es formen cinc dies l'any, per insignificants que siguin davant les que hi ha cada dia a qualsevol carretera o ciutat de fora l'illa.

De la mateixa manera el Consell hauria de subvencionar els hotelers del tot inclòs (i potser també aquells que ja no podran llogar apartaments) perquè instal·lin plafons lluminosos a l'entrada dels seus establiments, que diguin: «Ep, torneu l'any vinent, que ja tindrem rotondes a doble nivell i ja no viureu les vacances amb l'ai al cor pel terrible perill de la nostra carretera!»

Per fer més efectiu el seu missatge, el Consell podria emular els venedors ambulants que ara campen per les platges i enviar-hi gent uniformada a repartir pamflets amb un text com ara, «Prou d'elogiar el paisatge de Menorca, el futur són les rotondes a doble nivell. O és que no us entemeu de res?».

Noticias relacionadas

Però com que sempre hi ha gent rebeca que no està disposada a combregar amb rodes de molí, el tren de broma que a l'estiu ridiculitza els carrers de Maó-Mahón podria dur, al costat de la seva bandera espanyola, una pancarta que digués: «Podem gastar una milionada en rotondes perquè els problemes reals se mos en refoten».

Aprofitant la campanya del Consell, el seu partit també en podria treure algun rèdit polític, sobretot pensant en les eleccions que ja s'atraquen. Jo proposaria un pamflet amb aquest titular: «El PP, el partit que sempre acaba construint allò que no fa falta. No vam quedar redons amb les dues autopistes d'Eivissa i ara farem rotondes a doble nivell a Menorca. Mai no en tenim prou!»

No hi ha dubte que aquesta promoció seria una molt bona inversió en futur i que el Consell no l'hauria de desaprofitar. Per altra banda, a Menorca ja tenim una mostra d'aquesta casta d'obres i precisament militar. Una d'imponent que m'atreviria a dir que és la més cara que mai s'ha fet a l'illa. Paga la pena visitar la Mola, ara que està oberta als civils, perquè és impressionant tant per l'arquitectura com pel colossalisme del conjunt. A part de les tristes emocions que encara comporta per a molts de menorquins.

Però com tantes vegades en la història militar, aquesta gran obra defensiva, a la qual es va destinar una milionada mentre Espanya passava autèntica fam i mantenia desvalguts hospitals i escoles, té els peus de fang: quan la van acabar ja no servia per defensar res, era un monument -imponent- a la incapacitat dels dirigents militars de l'època per entendre què demanava el futur. I el va haver de pagar el poble, com sempre.