TW

Aquest divendres, a l'Ateneu de Maó, el jove estudiant de veterinària Sergio Olvera exposarà els resultats de les seves recerques sobre l'estrés que pateixen els cavalls quan participen en les festes populars de l'Illa. Ha promogut la conferència l'associació Menorca a Debat, la qual s'ha interessat per donar a conèixer els més recents treballs de final de grau (TFG) dels universitaris menorquins, entre els quals es troba el d'aquest futur veterinari. Difondre les investigacions universitàries i promoure els debats acadèmics són bones iniciatives que cal recolzar.

AQUEST INTERÈS pel benestar dels cavalls és un signe més dels canvis d'època que vivim. Fins fa no massa, el lligam amb els animals era una relació més pragmàtica i barroera que altra cosa. Els cavalls van ser durant segles bèsties per a la guerra i ajuda per les feines del camp. L'art de l'equitació va néixer en el sí de la noblesa i es va anar desenvolupant deslligant-se, a poc a poc, dels cavallers. Ara és un esport plenament autònom i allunyat dels significats militars que l'embolcallaven. Fins a inicis del segle XX, la nostra societat estava dividida entre pagesos i senyors. Actualment vivim en una societat de serveis, on hi queden ben pocs rendistes de la terra i treballadors que tot el dia estiguin amb el càvec a la mà.

Per la porta del darrera, i sense imposicions, les festes menorquines també s'han transformat. A Ciutadella, els protocols fixaven rituals i simbologies, molt socials, però ben poca atenció dedicaven als cavalls. Potser valdria la pena començar-los a considerar perquè en definitiva ara són els reis de la festa. Com també caldria tenir en estima als genets que mantenen una relació permanent, de tot l'any, i no tant sols puntual, amb motiu de les qualcades, amb els èquids.

Noticias relacionadas

Els protocols, com totes les lleis, recullen prescripcions però també van més enllà perquè són eines que transparenten inquietuds i posen l'accent en valors. Són testimonis d'una època. Cercant la permanència en el temps, el desitjable és que siguin sempre factibles i no utopies i que estiguin fonamentades en la legitimitat de les majories. No és d'estranyar que cada vegada que els ajuntaments de Menorca retoquen els reglaments de les festes es generin debats perquè afecten sentiments identitaris. Malament seria si no fos així.

Som conscient que avui en dia tots els cavalls són estimadíssims i cuidats com a infants, però, precisament per açò, valdria la pena que, assessorats per veterinaris, els protocols recollissin prescripcions sobre els animals, assenyalant condicions i requeriments. Es tracta només de posar sobre la taula les condicions de benestar i ser conseqüents.

NOMÉS ES POT TREBALLAR bé amb coneixement de causa. Per aquest motiu les investigacions que porten a terme els nostres universitaris són d'un gran valor. El treball de Sergio Olvera és una primera passa en el coneixement del comportament dels nostres estimats cavalls en les festes, valdria la pena per açò considerar-lo i obrir un debat sobre els protocols.